Veiligheid en hygiëne

MealToday heeft de visie: veiligheid en hygiëne staan in het teken van eten en het vertrouwen in elkaar.

Sociale Hygiëne gecertificeerd op 15 december 2014

Gecertificeerd voor de Hygiënecode HACCP op 22 april 2013. 

De kok

Huisregels omtrent de hygiëne en koken:

De huisregels houden in dat een kok hygiëne in acht neemt en werkt met verse producten. Je kunt altijd een kijkje nemen in de keuken als je gaat afhalen en jezelf ervan verzekeren dat de keuken schoon is!

 • Ik stel hygiëne boven alles. Mijn verantwoordelijkheid gaat verder dan alleen koken voor mezelf en voor mijn kinderen.
 • Ik was altijd mijn handen voordat ik ga koken!
 • Ik zorg dat de aanrecht/werkplek opgeruimd en schoon is!  Ik denk hierbij ook aan apparatuur en keukenmateriaal, maar ook de vaat-, thee- en handdoek.
 • Ik gebruik aparte snijplanken en keukenmateriaal voor het bereiden van vlees en groenten, maar ook rauwe en gare producten. Zo wordt  kruisbesmetting voorkomen. Ik gebruik ook aparte snijplankjes voor vlees, kip en vis en ben extra zorgvuldig bij het reinigen ervan.
 • Ik werk met verse ingrediënten.
 • Ik kook met liefde want dat is wat je proeft!
 • Ik was gebruikte spullen gelijk na gebruik af met afwasmiddel.
 • Ik was ingrediënten voor ik ze gebruikt af met water.

 

Boodschappen doen

 • Ik koop alleen ingrediënten waarvan de houdbaarheidsdatum nog niet verstreken is.
 • Ik kijk of het product dat ik koop er goed en vers uitziet. Ik controleer of de verpakkingen heel zijn.
 • Ik berg gekoelde producten gelijk op en haal ze pas uit de koelkast wanneer ik ze nodig hebt.  (Temperatuur in de koelkast is onder de 7 °C).

 

Alles schoon?

 • Ik gooi het afval dat ik over hebt in daarvoor bestemde containers. Ik prrobeer afval zoveel mogelijk te scheiden.
 • Ik maak de aanrecht weer lekker schoon. Zo kan ik de volgende dag weer gelijk aan het koken.

 

Maaltijd direct mee of pas later?

 • Wanneer het eten pas later op de dag meegegeven wordt of de volgende dag, koel ik het eten binnen 5 uur goed af tot 7°C of kouder. De maaltijd wordt tot ongeveer 5 °C boven de omgevingstemperatuur gekoeld en dan goed afgedekt in de koelkast geplaatst om verder te koelen.

 

De afhaler 

Als afhaler wil je lekker kunnen genieten van een heerlijke maaltijd die je afhaalt. Hier wat handige tips voor het vervoeren, opwarmen en eventueel bewaren van je maaltijd zodat deze lekker en ook goed blijft:

 

Woon je om de hoek of is het even rijden?

 • Wanneer je koude producten afhaalt en je moet nog een eindje rijden zorg dan dat je deze het liefst in een koeltas vervoert.
 • Als je om de hoek woont is je eten waarschijnlijk nog voldoende warm. Maar moet je een stukje verder zorg dan dat jij je maaltijd weer goed opwarmt.

 

De maaltijd moet lekker warm zijn

 •  Wanneer je jouw eten gaat opwarmen is het belangrijk dat de maaltijd goed verhit wordt. Opwarmen van gerechten moet tot 60 °C of warmer. Wanneer je dit zeker wilt weten, kun je hiervoor een keukenthermometer kopen.

 

Ik heb pas morgen trek of ik heb nog eten over!

 • Wanneer je de maaltijd bewaart of later nog een restje eet, is hij 2 dagen (48 uur na bereiden) houdbaar bij 7 °C of kouder en 3 dagen (72 uur na bereiden) houdbaar bij 4 °C of kouder.
 • Koel het eten als het nog warm is binnen 5 uur goed af tot 7°C of kouder. Koel de maaltijd tot ongeveer 5 °C boven de omgevingstemperatuur en plaats het dan in de koelkast om verder te koelen.
 • Plaats het eten goed afgedekt in de koelkast.