Nieuws & Media

DuurSaam 9 oktober 2016: courgettesoep, wortelhumus en courgettecake

14650739_697486130400905_7680035599581378108_n-1-kleiner

14495479_697486110400907_258130189694108562_n-2-kleiner

 

18 september 2016

Kledingruilmarkt overzicht

Kledingruilmarkt overzicht

Hier stond MealToday met heerlijke gerechten en hapjes, ook glutenvrij!

30 maart 2016

Fijn dat het Westfries Weekblad aandacht schonk aan de Hoornsche Food Market met de vergelijking Food on Wheels, een food event dat in Amsterdam plaatsvindt op het Westergasfabriek terrein.

MealToday kwam op de voorpagina: http://www.dichtbij.nl/…/even-neuzen-bij-food-on-wheels.aspx

28 maart 2016
MealToday op Hoornsche Foodmarket

Hoornsche Food Market

Sponsoren van Mealtoday:

www.viasofia.nl:
logoprint op canvas en stickervel.
De Kookwinkel Hoorn:      
set schalen en slabestek van bamboe (https://www.facebook.com/rich.millbrook?ref=ts&fref=ts)
EDO groenteman:  
korting op alle groenten en fruit die gebruikt zijn: https://www.facebook.com/edo.vanhouten.1?fref=nf)
Het Bakkersatelier:    
brood gebruikt voor sandwiches en quichetaarten (www.http://hetbakkersatelier.nl/)
Gepresenteerd op de Hoornsche Food Market Tweede Paasdag 28 maart 2016, recept-koekjes-brookjes, vanwege verzoek standbezoekers van MealToday:
Goed en gezellig restaurant in Utrecht: Den Draeck

Gemeente Hoorn wil helpen en heeft MealToday als duurzame doener op de site van www.puurhoorn.nl
gezet: http://www.puurhoorn.nl/over-puur-hoorn/duurzame-doeners/mealtoday. als de link niet werkt kunt u doorklikken op de witte pijl in het groene vak als u naar beneden scrolt en MealToday als ambassadeur vinden: https://www.puurhoorn.nl/ambassadeurs/
Oproep bestuursleden MealToday op Dichtbij.nl:

http://www.dichtbij.nl/west-friesland/regionaal-nieuws/artikel/3729903/mealtoday-zoekt-bestuursleden.aspx

 

Dineren en afhalen in De Kreek, Bangert Oosterpolder op 10 september a.s. en 1 oktober a.s.

20140906-mirjam-a4-de-kreek-met-adres-10-sept

 

Enquête:

Zouden jullie mij willen helpen door mijn enquête in te vullen? Het is een interesse- en haalbaarheidsonderzoek over mijn idee en initiatief. Vraag 8 heeft twee antwoorden nodig anders kun je niks versturen.
Alvast dank!
https://www.surveymonkey.com/s/BSK79LL

Beloning voor enquête invullers: gratis maaltijd. Hiervoor knop contact gebruiken en datum aangeven van invullen van de enquête.

6 juli 2014 op voorpagina Westfriesland op Zondag!

10517242_10204244784469193_3678334038725977445_o

18. jun, 2014
Fotograaf Bertill
kwam foto maken voor artikel over MealToday op voorpagina “Westfriesland op zondag”

17 mei Restaurant Dag in Hoorn,

i91279647-_szw1280h1280_-575x1024

12 maart 2014 live radio uitzending van Radio Noord-Holland:
12 maart 2014 op 49.10 minuten maart Arjen Burggraaf blokje 9.00 uur http://www.rtvnh.nl/uitzending-gemist/radio/493/57423/NH+Arjan+Burggraaf

____________________________________________________

 

Oproep stichtingsbestuursleden MealToday

Gezocht:

bestuursleden (vrijwilligerswerk) voor de op te richten stichting MealToday voor de functies penningmeester, secretaris en algemeen nog nader in te vullen bestuursfuncties.

 

Wat is MealToday- slim voedselgebruik

Een initiatief om te zorgen dat de wereld beter wordt. De wereld verbeteren door met slim voedselgebruik de voedselverspilling  aan te pakken met de waarden duurzaam en lange termijn, goed voor iedereen (win – win situatie voor consument en ondernemer), minder geldgedreven, verbindend en sociaal.

 

De stichting i.o. met de naam MealToday  is een non profit organisatie op basis van sociocratisch model (www.sociocratie.nl) die zich richt op:

1) Voordelige gezonde en voedzame maaltijden koken, geschikt voor elke portemonnee

3) Slim voedselgebruik toepassen want (verpakte) producten die goed zijn hoeven niet weggegooid  te worden.

 

Functie bestuurslid algemeen secretaris – vrijwillig

–              Staat achter de uitgangspunten van MealToday en kan deze uitdragen.
–              Kan zich vinden in de hierboven genoemde waardes en leeft deze zelf ook voor een groot deel na.
–              Wil actief bijdragen aan het uitbouwen van MealToday tot een algemeen bekende stichting in de stad/regio Hoorn
–              Is sociaal bewogen met een goed netwerk in de sector sociaal domein.

 

Verantwoordelijkheden c.q. taken secretaris

–              Verzorgen van verslaglegging van bestuursvergaderingen, teamoverleg
–              verzorgen van correspondentie met derden
–              Ingekomen mail/ post doorsturen naar de verantwoordelijken
–              Neemt deel aan de bestuursvergaderingen, die gemiddeld één keer per 4 weken in Hoorn plaatsvinden

Tijdsinvestering voor deze vrijwillige bestuursfunctie is enkele uren/een dagdeel tot twee dagen per maand.

 

Functie Penningmeester – vrijwillig

–              Staat achter de uitgangspunten van MealToday en kan deze uitdragen.
–              Kan zich vinden in de hierboven genoemde waardes en leeft deze zelf ook voor een groot deel na.
–              Wil actief bijdragen aan het uitbouwen van MealToday tot een algemeen bekende stichting in de stad/regio Hoorn
–              Is sociaal bewogen met een goed netwerk in de sector sociaal domein.

 

Verantwoordelijkheden c.q. taken penningmeester:

–              Het uitvoeren van administratieve werkzaamheden en het opstellen en bewaken van de jaarlijkse begroting en jaarrekening
–              Het coördineren van de jaarlijkse lotenverkoop of andere (kans)spelactiviteit die bijdraagt
–              Het (eventueel) aanvragen van subsidies
–              Het meedenken bij het ontwikkelen van het beleid

 

Daarvoor vragen wij:

•             Cijfermatig/financieel inzicht
•             Nauwkeurig en betrouwbaar
•             Organisatorische kwaliteiten
•             Kunnen samenwerken in een team

Tijdsinvestering voor deze vrijwillige bestuursfunctie is enkele uren/een dagdeel tot twee dagen per maand.

Functie bestuurslid algemeen – vrijwillig

Deze functie wordt ingevuld in overleg.  De gevraagde waardes zoals bij de hierboven genoemde functies gelden ook voor het algemene bestuurslid. De gemiddelde tijdsbelasting is ca. 1 dagdeel per maand.

We zijn nadrukkelijk op zoek naar mensen die zich als een vis in het water thuisvoelen op het gebied van netwerken en organiseren. Tevens zullen zij naast hun bestuurslidmaatschap ook als ambassadeur van MealToday optreden.

Meerwaarde is het neerzetten van een goede non-profit organisatie die duurzaamheid voorstaat op het gebied van slim voedselgebruik – verminderen voedselverspilling.

 Ambitie van MealToday:

Aanvankelijk zal het om Hoorn gaan en op den duur is landelijke en Europese dekking d.m.v “franchisemodel” de bedoeling.

Contact:

Francine van Deursen
06 40106947
Meer informatie: www.mealtoday.nl

 

Elke dag wordt er gekookt.

Heerlijke maaltijden, gemaakt van verse seizoensartikelen, aanbiedingen en acties. In veel supermarkten zijn verse groenten, vlees, vis, kip en fruit regelmatig afgeprijsd vanwege de aflopende houdbaarheidsdatum.

Supermarkten, groentewinkels en andere detailhandel moeten volgens de regelgeving namelijk het niet verkochte voedsel op de dag van de bepaalde houdbaarheidsdatum weggooien. Vaak zijn de producten nog dagen goed.
Van deze producten worden heerlijke maaltijden gemaakt.

Wat kost het

Verse maaltijden worden  aangeboden voor € 5,- per maaltijd per persoon inclusief toetje. Korting voor gezinnen: 1 tot 4 personen is € 5,- per maaltijd. De vijfde maaltijd een korting van 25% en de zesde maaltijd krijgt 50% korting.

De maaltijden kunnen ook goedkoop zijn vanwege de goede samenwerking met een van de supermarkten, de supermarkten algemeen en groentewinkels (met name AH en groenteman Edo). Deze maaltijden zijn heel lekker en aantrekkelijk.

Een dag van te voren besteld worden. Tot uiterlijk 16.30 uur op de dag zelf kan aangeven worden of de maaltijd afgehaald wordt of bezorging nodig is, want de maaltijden zijn alleen op bestelling beschikbaar. Van 18.00 – 18.45 uur en in overleg kunnen de maaltijden af gehaald worden in eigen vershouddozen of bewaardozen (bij mij thuis voorlopig). Bezorgen is ook mogelijk vanaf  € 1,50 tot max € 4,50.

Elke dag gaan we op pad om de mooiste producten te zoeken en te koken.

Mealtoday – Iedereen heeft een voordeel!!

 

Over de oprichtster van Mealtoday:

Oprichtster Francine van Deursen zag dat er veel mooie producten in de supermarkt afgeprijsd worden alvorens ze alsnog op de afvalberg verdwijnen vanwege de houdbaarheidsdatum. Dat bracht haar op het idee om met de supermarkt in contact te treden en haar droom te realiseren namelijk een zeer betaalbare en overheerlijke maaltijd op tafel te kunnen zetten. Velen in de samenleving hebben het erg moeilijk, 1 van de eerste dingen waar vaak op bezuinigd wordt zijn verse maaltijden en dat kon en moest anders waren haar gedachten. Iedereen moet goed eten om goed te kunnen presteren op school, op het werk, in het leven.

Gestart vanuit Hoorn is Francine op een missie, om MealToday bekender te maken, om mensen en samenleving te verbinden, om de enorme afvalberg met goede producten drastisch te verminderen, om de stille armoede in Nederland te verminderen door middel van het koken van scherp afgeprijsde producten tegen de zo laagst mogelijke kosten.

Ben je ook geraakt? Wil je ook een MealToday opzetten in jouw woonplaats?

Bent u werkzaam in de supermarkt, of bent u marktkoopman die graag onnodige kosten wil voorkomen? Graag komt Francine met u in contact! Mail ons: francine.vandeursen@gmail.com

 

_____________________________________________

 

14. jan, 2014 Persbericht in Westfries Weekblad
15 januari Lezing en debat over slim voedselgebruik
PERSBERICHT
Prikkelende lezingserie over beter en slim voedselgebruik, circulaire economie, fairtrade en duurzame bedrijfsvoering.In het nieuwe jaar komen plaatselijke initiatieven voor het voetlicht in een serie van vier lezingen. Want om te kunnen bouwen aan een stad waarin duurzaamheid en MVO groeien, is de inbreng van inwoners van Hoorn van belang. De presentaties vinden plaats in de Creatieve Broedplaats op Bierkade 4 in Hoorn. De vier data zijn: 15 januari, 12 februari, 16 april en 14 mei.Duurzaamheid vangen
Duurzaamheid is een breed begrip. Dus wat is hierbinnen nu echt essentieel? De onderwerpen die wij aansnijden zijn slim voedselgebruik in Hoorn, circulaire economie, Fairtrade en als afsluiter: hoe voer je eigenlijk een duurzame bedrijfsvoering. Hierover vertelt onder meer programmamanager duurzaamheid Brenda Balvers van de Gemeente Hoorn meer op 14 mei. Al deze onderwerpen zijn nu actueel en kunnen voor verandering in de maatschappij zorgen.Per bijeenkomst nodigt de organisatie drie sprekers uit om een lezing te geven. Deze avonden worden afgesloten met een stelling en een discussie. De eerste bijeenkomst spitst zich toe op ‘beter en slim voedselgebruik’ en vindt plaats op woensdag 15 januari 2014. De aandacht is gericht op efficiënt omgaan met voedsel, op en top gezond eten en zelfvoorzienend wordenProgramma
De eerste spreker is Francine van Deursen van Ikverbindwaarden.nl. Zij vertelt over slim voedselgebruik en voedselverspilling. In samenwerking met Deen laat zij deze avond ook een aantal bijzondere hapjes proeven die gemaakt zijn van producten met een aflopende houdbaarheidsdatum. Slim voedselgebruik: om te voorkomen dat voedsel weggegooid wordt. Ook neemt Carine de Nijs het woord en zij beantwoordt de vraag ‘Wat is volwaardige voeding’. Hoe herken je dit in de supermarkt? En is de Schijf van vijf echt nog wat wij nodig hebben? De laatste spreker is Angelique Snoek over Transition Town Hoorn. Dit lokaal burgerinitiatief heeft als doel de gemeente Hoorn zo zelfvoorzienend, veerkrachtig, duurzaam en sociaal mogelijk te maken. Belangrijke drijfveren zijn de klimaatverandering, het opraken van olie en de economische crises.

Programma voor woensdag 15 januari:

19.30 Aanvang
20.00 – 21.00 Presentaties
21.00 – 21.30 Discussie openen en Proeven!
21.30 – 22.30 Naborrelen

 

8 januari 2014 Persberichten Westfries Weekblad, zie foto’s en foto

6 November 2013 Persbericht in Westfries Weekblad:

Bijzondere maaltijd 13 november 2013

HOORN – Wie van lekker eten houdt kan “bij Ineke thuis” een bijzondere maaltijd komen nuttigen. De Maaltijdservice zoekt als nieuw samen-eten initiatief namelijk acht klanten die voorlopig eenmaal per week op woensdag dit willen doen.

De maaltijden zijn van Maaltijdservice, een ideëel en toch ook praktisch initiatief: een maaltijd die wordt gemaakt van voedsel op- of tegen de houdbaarheidsdatum aan uit de supermarkten en groentewinkel uit de buurt. Francine kookt met Ineke deze maaltijden met dit 35% stickervoedsel op bestelling en zij zoeken meer maaltijdafnemers. Uitgangspunt: het doet veel mensen pijn dat er zoveel voedsel weggegooid moet worden dat niet verkocht wordt. Deze maaltijdservice wil de voedselverspilling een beetje verminderen en bijdragen aan een betere wereld.
Opgeven
Kosten per persoon zijn 6,- euro inclusief toetje, een glas wijn en een kop koffie. Het diner vindt plaats tussen 18.00 en 20.00 uur. De eerste vindt plaats op woensdag 6 november. Maar er volgen meer dagen. Opgave kan op de dinsdag ervoor per telefoon tot uiterlijk 18.00 uur: 06-40106947 of per mail: bestelling@ ikverbindwaarden.nl.
Bij minimaal vier deelnemers kan het diner plaatsvinden. Bij opgave krijgen deelnemers het adres. Locatie is Kersenboogerd, vlakbij het station Hoorn Kersenboogerd.

2 maart gekookt bij AH in Hoorn deels samen met Ineke Neefjes en gratis stickervoedsel kunnen benutten en uitdelen. Veel flyers uitgedeeld en enthousiaste reacties gekregen!

 

20130302-ah-hoorn-p1010337

20 februari: samenwerking met Thuisafgehaald.nl in Hoorn.

19 februari: RTV Noord-Holland uitzending: http://www.rtvnh.nl/uitzending-gemist/tv/34/46333/Van+Zuks+Dus. Deze link werkt niet meer maar hier wordt aan gewerkt.
15 februari: Voedselverspillingsaanpak krijgt aandacht! Want op deze dag filmt RTV Noord-Holland het kopen van de ingrediënten en het bereiden van de maaltijd voor het programma ‘Van Zuks Dus’. Opname vindt plaats bij Deen Supermarkt in de Stan Kentonhof en bij mij thuis. Duurzaam doen in beeld!

13 februari: samenwerkingsovereenkomst met AH, Hoorn. Start uitvoering bij afname voor minimaal 10 personen.

7 februari 2013: artikel in het Noord-Hollands Dagblad van 7 februari, dit artikel wordt later toegevoegd. Veel leesplezier en inspiratie!